Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów maszyn rolniczych do uprawy, w tym agregatów, kultywatorów czy bron talerzowych. Różnią się one głównie wielkością, konstrukcją i zasadą działania, dzięki czemu każda osoba może dowolnie wybrać model maszyny, który będzie najlepiej nadawać się do warunków panujących na gospodarstwie rolnym. Do najważniejszych kryteriów wyborów zaliczmy między innymi rodzaj, zapotrzebowanie mocy, szerokość roboczą, masę a także kształt i rozmiar ostrzy. Ostatnie kryterium ma szczególne znaczenie przy wyborze brony talerzowej, gdyż to właśnie typ tarcz bezpośrednio wpływa na jej jakość pracy. Sprawdź zatem zasadniczą różnicę zastosowania talerzówki z lub bez zębów.

Do czego wykorzystuje się brony talerzowe?

Brony talerzowe należą do podstawowej grupy maszyn rolniczych, które wykorzystuje się bezpośrednio po orce lub w uprawie bezorkowej. Znajdują one zastosowanie w wyrównywaniu pola, polepszaniu struktury roli przed siewem, usunięciu chwastów, mieszaniu nawozów i spulchnianiu gleby bez konieczności jej odwracania. Jednak ostrza brony talerzowej powinny być indywidualnie dobrane do typu pracy, a mianowicie pod względem charakteru gleb i pożądanych efektów uzyskanych na terenach uprawnych. Zabieg bronowania bowiem przebiega w inny sposób dla gleb lekkich i ciężkich, dlatego rodzaj samych talerzy ma takie istotne znaczenie dla rolników.

Rola zębatych talerzy w bronie

Najpopularniejszym rodzajem bron talerzowych są maszyny wyposażone w uzębione tarcze, ponieważ charakteryzują się większą uniwersalnością i lepiej nadają się do uprawy gleb zakamienionych oraz ciężkich. Albowiem dzięki obecności zębów bezproblemowo rozdrabnianiają ciężkie bryły w ziemi, jak i usuwają chwasty. W efekcie brona talerzowa doskonale spulchnia i zwiększa przepuszczalność gleby, nawet podczas pracy przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych.

Doskonałym przykładem takiej brony talerzowej jest model ATOS od firmy AMJ AGRO, który dostępny jest trzech wariantach szerokości roboczej oraz umożliwia dobrać indywidualnie średnicę talerzy o wielkości 510 mm, 560 mm lub 610 mm. Ich średnica ma ogromne znaczenie dla klientów, gdyż większa wielkość tarcz wykazuje znacznie dłuższą żywotność elementów, a mniejsza pozwala na większą przepustowość, rotację i lepsze wnikanie ostrzy w glebę. Natomiast rozmiar brony wpływa na ciężar, a tym samym na zagłębienie narzędzi roboczych podczas pracy. Stąd też dobór powyższych kryteriów pomaga spełnić oczekiwania, nawet najbardziej wymagających klientów.

Do czego przydają się brony z gładkimi talerzami?

Gładkie talerze są wykorzystywane przede wszystkim do wstępnego przygotowania roli po orce lub po zbiorach, lecz nie sprawdzają się one tak dobrze w przypadku ciężkich gleb, jak uzębione dyski. Dlatego też ich rola sprowadza się głównie do płytkiego spulchniania gleb lekkich i cięcia darni łąk, czy po uprawie roślin motylkowych.