Brony talerzowe to narzędzie uprawowe niezbędne w każdym gospodarstwie rolnym bezpośrednio po orce, jak i przed zasiewem pola. Dowiedz się, dlaczego praca rolnika dzięki bronie talerzowej staje się sprawniejsza i efektywniejsza.

Brona talerzowa w skrócie

Brona talerzowa to specjalna maszyna rolnicza zbudowana z 2 lub większej ilości osi, na których umieszczone są wklęsłe dyski, przypominające talerze do krojenia i odwracania gleby. Sprawdź do czego dokładnie można wykorzystać bronę talerzową ATOS na gospodarstwie rolnym.

Co to jest bronowanie?

Bronowanie to jedna z najważniejszych czynności wykonywanych w gospodarstwie rolnym przy użyciu brony talerzowej, w celu wyrównywania powierzchni i polepszania struktury gleby przed siewem. Zabieg uprawowy znany jest także pod nazwą talerzowania, a do jego głównych zadań należy płytkie spulchnienie roli, rozdrabianie niepokruszonych skib, niszczenie chwastów, przerwanie parowania wody, wygładzanie powierzchni pola, a także przykrycie nasion odpowiednią warstwą gleby.

Zastosowanie brony talerzowej na polu

Głównym zadaniem brony talerzowej z gładkich lub zębatych dysków jest przygotowanie roli po zbiorach lub po orce. Jednakże ze względu na swoją budowę nadają się one także do cięcia, a nawet do uprawy roślin motylkowych. Warto zaznaczyć, że brony talerzowe można użyć do skutecznej walki z chwastami.

Aby zastosować odpowiednio bronę talerzową należy pamiętać, iż w zależności od rodzaju gleby zmienia się zapotrzebowanie na moc maszyny. Do gleb lekkich używa się brony, które nie potrzebują dużej mocy ciągnika, z kolei do ciężkich i mokrych warunków wzrasta zapotrzebowanie mocy maszyny.

Za pomocą brony talerzowej można wykonywać następujące prace:

  • podorywka – to płytka orka (do głębokości około 5-10 cm) wykonywana latem tuż po żniwach. Brona talerzowa w podorywce pomaga dokładnie przykryć resztki pożniwne, by następnie uległy rozkładowi przez brak dostępu do tlenu,
  • spulchnianie gleby – to zabieg pielęgnacyjny, który pozwala rozluźnić strukturę ziemi, napowietrzyć ją, a także umożliwia na lepsze przenikanie wody w głąb powierzchni, aby stworzyć lepsze warunki do prawidłowego rozwoju roślin czy sadzonek,
  • ugniatanie, rozbijanie i kruszenie zbitych brył na roli – należą do głównych czynności po orce. Skutkują one zmiękczeniem wierzchniej warstwy gleby,
  • przykrywanie nasion odpowiednią warstwą ziemi po zasiewach,
  • sprawne usuwanie chwastów,
  • mieszanie gleby z rozsianym nawozem mineralnym lub rozrzuconym obornikiem.