Bronowanie należy do jednych z głównych zabiegów agrotechnicznych, które wykonuje się przed siewem i następnie w uprawie pożniwnej. Stąd też ma ogromny wpływ na jakość i wydajność siewu, a mianowicie dokładnie spulchnia glebę, kruszy bryły lub twardą skorupę ziemi, zapobiega parowaniu wody, wyrywa chwasty czy nawet wyrównuje powierzchnię całego pola. To wszystko pozytywnie oddziałuje na stan struktury gleby, dzięki czemu zachowuje właściwe warunki dla wzrostu, rozwoju i plonowania roślin uprawnych. Zabieg ten powinno się wykonywać co najmniej kilka razy w ciągu roku, dlatego też sprawdź, jakie maszyny rolnicze powstały z myślą o łatwym, szybkim oraz jednocześnie wysoko skutecznym bronowaniu w gospodarstwie rolnym.

Na czym polega bronowanie?

Wiosną powinno się rozpocząć staranne przygotowania gleby do siewu, aby posiadała odpowiednią strukturę, w której nasiona będą mogły dobrze rozwijać się. Albowiem po zimie z głębokich warstw ziemi zaczyna uciekać woda, natomiast powierzchnia staje się twardą skorupą i wystają z niej kamienie. To sprawia, że etap budzenia się roślin znacznie się opóźnia.

Na szczęście z pomocą przychodzi specjalny zabieg bronowania, polegający na płytkim naruszeniu wierzchniej warstwy gleby przy użyciu specjalnych narzędzi typu dyski z zębami, które wbijają się pod odpowiednim kątem w podłoże i poruszają się w obie strony. Chodzi tu o dokładne przekopanie roli, dzięki czemu dochodzi do rozbicia brył, skorupy ziemi, mieszania i dodatkowo napowietrzania podłoża. Bywa również stosowany do usuwania chwastów, wyrównania powierzchni czy pokrycia pola nawozem lub materiałem siewnym.

Kiedy wykonuje się zabieg bronowania?

Jeśli chodzi o terminy bronowania to są one różne. W pierwszej kolejności następuje on wiosną, by ograniczyć nadmierne parowanie wody i poprawić strukturę gleby. A później dopiero po żniwach w celu wymieszania resztek pożniwnych z glebą, jak i eliminacji chwastów z mocnymi systemami korzennymi.

W przypadku wiosny zabieg wykonywany jest kilkukrotnie z wyłączeniem okresu wschodów roślin, gdy istnieje możliwość ich uszkodzenia. Jego moment wykonania jest niezwykle ważny, dlatego też zaleca się przeprowadzać bronowanie tuż po nawożeniu azotowym, powtarzając czynność po około 2 tygodniach od pierwszego zabiegu.

Jakie maszyny rolnicze wykorzystuje się do zabiegu bronowania?

W dzisiejszych czasach zabieg bronowania nie jest wcale tak czasochłonny, jak by się mogło wydawać. Zawdzięczamy to stale rozwijającemu się rynkowi rolniczemu, dostarcza coraz nowsze rozwiązania od wielu producentów. W danej dziedzinie prym wiodą brony talerzowe o różnej masie przeznaczone do prac w gospodarstwie rolnym zależnie od typu podłoża – gleb lekkich, porowatych czy bardziej zwięzłych.

Brona talerzowa to inaczej mówiąc zawieszane narzędzie rolnicze zbudowane z ostrych dysków do cięcia gleby, które są umieszczone na 2 lub większej liczbie osi. Zwykle wyposażona jest w wał doprawiający do dogniatania i zagęszczania roli oraz amortyzowanych nóg. Dzięki niej można znacznie poprawić jakość upraw i zastąpić pracę tradycyjnego pługa.

Na szczególną uwagę zasługują brony talerzowe od producenta maszyn rolniczych AMJ AGRO, gdyż jego linia bron talerzowych ATOS cechuje się rozstawem talerzy 560 mm lub 610 mm z czego 2 ich rzędy są oddalone od siebie o 800 mm. Gwarantuje to nieprzerwaną pracę w każdych warunkach, nawet tych niesprzyjających.